Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat je het beste rendement uit je CV haalt. Dat geldt voor ieder verwarmingssysteem: je kunt een vloerverwarming waterzijdig inregelen, maar ook radiatoren. Wat is het en hoe werkt het?
Door een verwarmingssysteem stroomt water, dat ervoor zorgt dat de vloer (bij vloerverwarming) of de radiatoren warm worden. Waterzijdig inregelen betekent dat je de hoeveelheid doorstroming (debiet) goed instelt. Dit zorgt voor de best mogelijke warmteafgifte door een gelijkmatige verdeling van warmte. Goed waterzijdig inregelen van een verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het warme water lang genoeg op zijn plaats blijft om optimaal warmte af te geven, voordat het terugstroomt naar de CV.
Waterzijdig inregelen is vooral een goed idee wanneer niet alle gebruikte buizen even lang zijn. De weerstand is dan niet in elke groep hetzelfde: je krijgt warmteverschillen. De radiatoren (of bij vloerverwarming de kamers) die het dichtst bij de CV-ketel liggen, worden het snelst warm. Installateurs kiezen er dan vaak voor om de CV temperatuur hoger in te stellen: de ketel moet harder werken (dat is duurder), inefficiënt en zonde van de energie.
Zelfs als alle buizen vanuit de verdeler wel precies even lang blijken te zijn, kan waterzijdig inregelen alsnog een goed idee zijn.
Het waterzijdig inregelen van je vloerverwarming is een goed idee, omdat het hele systeem efficiënt wordt afgesteld. Simpel gezegd: het bespaart energie (gas) en daarmee geld, heel veel geld.
Waterzijdig afstellen:
Ook bij nieuwbouwwoningen is het verwarmingssysteem vaak niet goed afgesteld. Dat komt doordat het vrij specialistisch werk is en hier vaak op wordt bezuinigd of niet juist wordt uitgevoerd vanwege de grote tijdsdruk tijdens bouw. Ook is er specialistisch en duur gereedschap nodig zoals bijvoorbeeld een ultrasone flowmeter en een IR warmtebeeldcamera, niet iedere installateur heeft deze standaard in de bus liggen.
Bij vloerverwarming kijken we eerst waar de probleempunten liggen: zijn er ruimtes die niet goed warm worden? Hoe zit het met het gasverbruik?
Waterzijdig inregelen gaat per groep. Dit doen we met behulp van speciale inregelventielen, als deze niet aanwezig zijn moeten deze eerst tussen de leidingen worden gemonteerd. De temperatuur van de retourleidingen (het water dat terugkomt naar de CV-ketel nadat het zijn werk heeft gedaan: verwarmen) moet gelijk zijn bij elke groep.
Als we radiatoren waterzijdig inregelen meten we ook de watertemperatuur die de radiator ingaat, en wanneer deze weer terug stroomt. Het verschil mag niet meer dan 20% zijn. Ook bij de radiatoren moeten inregelbare voetventielen aanwezig zijn of speciale dubbel instelbare radiatorkranen. Wanneer deze niet aanwezig zijn is waterzijdig inregelen niet mogelijk, deze speciale kranen moeten dan eerst worden gemonteerd.
Sinds maart 2020 is waterzijdig inregelen zelfs verplicht, als je de warmtebron (je CV-ketel of warmtepomp) vervangt. Overigens geldt het ook voor woningen waarbij 30% of meer van de radiatoren wordt vervangen. In het kort: doe je (groot) onderhoud aan je verwarmingssysteem, laat het dan direct waterzijdig inregelen. Dat moet, is beter voor het milieu en je bespaart geld.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.