Een goede radiator houdt je niet alleen lekker warm, hij doet dat ook nog eens zo efficiënt (lees: zuinig) mogelijk. Daarom is het een goed idee om radiator problemen te voorkomen. Dit kun je doen door onderhoud: regelmatig je radiator schoonmaken. Waarom dat zo belangrijk is en hoe je dat het beste doet, lees je hier.
Radiatoren zijn als het ware het eindstation van je verwarmingssysteem. Ze zijn daarmee heel belangrijk, dus je kunt veel problemen voorkomen door ze goed te onderhouden. Waarom is dat zo belangrijk? In sommige verwarmingssystemen, vooral de wat oudere systemen uit de jaren 80 en 90 waar voor het eerst kunststof slangen zijn toegepast, deze leidingen zijn niet diffusiedicht, waardoor zuurstof in de installatie kan komen. Dit kan corrosie veroorzaken in de metalen delen van het systeem, zoals in de metalen vloerverdeler, radiatoren en CV-buizen. Door die corrosie ontstaat een ‘sludge’ van metalen deeltjes, roestschilfers als het ware. Dit wordt ook wel magnetiet genoemd. Dit tast ook de radiator aan, van binnenuit. Uiteindelijk kan het systeem verstopt raken en het kan zelfs lekkage veroorzaken. Onderhoud voorkomt dit.
Het is sowieso een goed idee om je radiator regelmatig schoon te (laten) maken. Soms wordt het meegenomen in het periodiek onderhoud van de vloerverwarming. In sommige gevallen krijg je problemen die erop wijzen dat het hoog tijd is voor een reinigingsbeurt. Enkele voorbeelden:
De radiator van buiten schoonmaken is belangrijk en helpt voor een langere levensduur. Zo nu en dan een grondig sopje helpt je op weg. Om ook de binnenkant te reinigen, kun je de radiator spoelen. Hiermee wordt het water schoongemaakt en roest- en corrosiedeeltjes verwijderd. Het is mogelijk om dit zelf te doen door de radiator los te koppelen en buiten door te spoelen. Het nadeel is dat het minder grondig wordt gereinigd, dus de vervuiling en verstopping zullen snel terugkeren. Ons advies is dan ook om het hele verwarmingssysteem periodiek, professioneel en grondig laten spoelen. Wij komen altijd eerst langs om een inspectie te doen, zodat we je goed kunnen adviseren over jouw verwarmingssysteem.
Wanneer de CV-ketel wordt vervangen door een nieuwe energiezuinige HR CV-ketel met energiezuinige A-label circulatiepomp, is het belangrijk en zelfs verplicht om aan de garantievoorwaarden van de fabrikant te voldoen: om de gehele CV-installatie grondig te spoelen voordat de nieuwe CV-ketel in gebruik wordt genomen. Laat daarom de CV-installatie spoelen om te voorkomen dat eventueel aanwezig en circulerend vuil de nieuwe CV-ketel aantast, de efficiëntie zal anders enorm laag zijn, dat is natuurlijk zonde en niet te bedoeling.
Wanneer de woning wordt verduurzaamt, bijvoorbeeld door het installeren van een hybride warmtepomp is het ook verplicht en echt noodzakelijk om de gehele CV-installatie te reinigen. Omdat een warmtepomp een lage temperatuurverwarming is, heeft deze maximale circulatie nodig om de warmte af te kunnen geven. Dichtgeslibde leidingen of zelfs de kleinste blokkades kunnen ervoor zorgen dat de hybride warmtepomp de woning niet behaaglijk krijgt. In de praktijk wordt de aanvoer temperatuur dan vaak hoger gezet, waardoor de gasgestookte CV-ketel het werk van de hybride warmtepomp overneemt, op deze manier wordt het wel warm maar heeft de warmtepomp totaal geen functie meer, zonde van investering.
.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.